Biblioteca Manastirii Horezu
Manastirea Horezu cu hramul Sfintii Constantin si Elena cuprinde si o biblioteca formata de Constantin Brancoveanu dar si de un muzeu. Una din cele mai valoroase biblioteci romanesti, cuprinzand însasi colectia de carti celebre ale lui Constantin Brancoveanu, a fost la Manastirea Hurezu . Personalitatea domnului Constantin Brancoveanu se reflecta si în uriasa mostenire culturala.
Pe rafturile bibliotecii domnesti de la Hurez, au fost însirate, an de an, comorile tipariturii vremii, cele încurajate de principe si lucrate sub iubitoarea îngrijire a mitropolitului tarii, cat si cartile de pretutindeni, mai ales din Venetia si Paris. Interesul major manifestat în mod permanent de catre Constantin Brancoveanu fata de cultura, se constata si în cartile ramase din vasta si însemnata biblioteca pe care si-a adunat-o înca de pe cand era un tanar boier, dupa cum arata unele autografe de pe carti, pentru ca el cauta sa se apropie de biblioteca unchiului sau, stolnicul Constantin Cantacuzino.
Cartile au fost depozitate într-o camera boltita de langa clopotnita, iar deasupra usii de la intrare avea zugravita în fresca urmatoarea inscriptie: ,,Biblioteca de hrana dorita sufleteasca aceasta casa a cartilor, iubire prea înteleapta îmbelsugare’’, descoperita cu ocazia restaurarii din anul1907.
Toate cartile au fost pecetluite cu sigiliu domnesc si au fost date arhimandritului Ioan, egumenul manastirii. Între carti erau si doua cu semnatura autografa a domnului. Una este Dictionarul cel mare elinesc,, al lui Vario Favonus, episcopul Mucariei.