• Bine ai venit!

Costumul popular românesc, caracterisitici

Costumul tradițional românesc a fost și este foarte important în viața oamenilor de la sate, cât și la respectarea tradițiilor transmise de generații, a istoriei și a neamului românesc. Parte a costumului popular românesc, cămașa tradițional românească a femeilor este numită IE.

ietraditionala.com

IA românească este un simbol național și aduce cu sine o istorie a satului și a neamului românesc. Ea reprezenta o cămașă tradițională de sărbătoare, fiind purtată la toate evenimentele importante din viața omului. Aceasta este lucrată manual pe pânză de in, borangic sau bumbac și este decorată cu broderii în culori multicolore sau neutre, la care se adaugă inserții de mărgele, fluturi și fir metalic.

Cămășile tradiționale sunt confecționate din 3 fâșii de pânză și pot avea forma literei T sau pot fi drepte. IILE multicolore erau purtate în special de fetele nemăritate, iar cele cu broderie în culori pământii erau purtate de femeile măritate. Broderiile iilor sunt lucrate manual și cusute cu fir de mătase sau bumbac. Cămășile tradiționale sunt decorate cu motive geometrice, florale, crucea, soarele poziționat central, spirala sau alte elemente inspirate de natură.

Iile sunt diferite de la o zonă la alta, în funcție de caracteristicile regiunilor în care sunt făcute. Ele diferă prin colorit, ornamente, tipuri de materiale, simboluri, forma cămășii și tipul de fir folosit. Orice femeie trebuie să aibă în garderoba sa cel puțin o ie, aceasta nu se demodează și poate fi adaptată la orice ținută, oferind un plus de culoare, eleganță, simplitate, tradiție și istorie.