• Bine ai venit!

Costumul popular românesc, caracterisitici

Costumul tradițional românesc a fost și este foarte important în viața oamenilor de la sate, cât și la respectarea tradițiilor transmise de generații, a istoriei și a neamului românesc. Parte a costumului popular românesc, cămașa tradițional românească a femeilor este numită IE.

IA românească este un simbol național și aduce cu sine o istorie a satului și a neamului românesc. Ea reprezenta o cămașă tradițională de sărbătoare, fiind purtată la toate evenimentele importante din viața omului. Aceasta este lucrată manual pe pânză de in, borangic sau bumbac și este decorată cu broderii în culori multicolore sau neutre, la care se adaugă inserții de mărgele, fluturi și fir metalic.

Cămășile tradiționale sunt confecționate din 3 fâșii de pânză și pot avea forma literei T sau pot fi drepte. IILE multicolore erau purtate în special de fetele nemăritate, iar cele cu broderie în culori pământii erau purtate de femeile măritate. Broderiile iilor sunt lucrate manual și cusute cu fir de mătase sau bumbac. Cămășile tradiționale sunt decorate cu motive geometrice, florale, crucea, soarele poziționat central, spirala sau alte elemente inspirate de natură.

Iile sunt diferite de la o zonă la alta, în funcție de caracteristicile regiunilor în care sunt făcute. Ele diferă prin colorit, ornamente, tipuri de materiale, simboluri, forma cămășii și tipul de fir folosit. Orice femeie trebuie să aibă în garderoba sa cel puțin o ie, aceasta nu se demodează și poate fi adaptată la orice ținută, oferind un plus de culoare, eleganță, simplitate, tradiție și istorie.

Botezul este o buna ocazie de a purta camasa populara sau intreg costumul popular. Atat la femei, fete si baieti costumul ofera o anvergura deosebita evenimentului traditional. Pruncul proaspat botezat va fi mult mai aproape de sarbatorile noastre traditionale romanesti.

Nunta este deasemenea bine inchegata ca eveniment daca la aceasta participa nuntasi in straie traditionale. Energia tranzmisa in timpul horei populare se va pastra dealungul intregii casnicii. Costumul popular trebuie deasemenea purtat de miri in fiecare duminica si zi de sarbatoare atat la biserca cat si le evenimentele prilejuite de aceste sarbatori.

Un costum popular bine ales nu va fi niciodata demodat, va intoarce privirile trecatorilor chiar daca este purtat la tara sau la oras. Inclusiv in zonele rurale acesta nu mai este purtat ca o haina de sarbatoare, ci doar la evenimente specifice cum ar fi serbari populare si doar de catre persoanele care interpreteaza aceste roluri. Baieti si fete deopotriva ar trebui sa imbrace aceste vesminte nu doar in prezentarea unor roluri ci si la participarea simpla in cadrul evenimentelor. 

Enumeram in continuare cateva costume populare din diverse zone ale Romaniei.

Costumul popular oltenesc nu este doar un produs simplu de vestimentatie. Produsele din care este alcatuit pot sa difere si de la un sat la altul din aceeasi zona olteneasca. Diversitatea si originea fiecarui vesmant este data si de clima in care acesta era purtat. Costumul popular purtat in zona de campie era desori usor diferit fata de cel purtat de baieti si fete in zona de dealuri sau muntoasa. Astfel avem obiecte diferite in zona Mehedinti, Valcea sau Dolj - Olt.

Costumul popular maramuresean este diferit de cel oltenesc. Este un vesmant mai sobru si foloseste culori retinute. Este un costum original pe care nu il gasim in alte zone romanesti. Specific acestor straie sunt si camsile cu decolteu dreptunghiular prezente la fete si femei. Deasemenea la barbati se remarca lungimea sumanului si camasa scurta cu maneci largi si alba.

Costumul popular moldovenesc este printre cele mai stravechi porturi populare pastrate de romani. Dragostea de popor si traditii a moldovenilor a facut ca acesta sa dainuie peste secole pastrand originalitatea pana in timpurile noastre. Un punct de atractie al acestui cosum este, altita. Altita este de obicei o floare sau alt simbol traditional aflat in zona umarului. 

Costumul popular muntenesc  continua linia si diversitatea straielor oltenesti venind cu propriile accesorii vestimentare. O linie popular - clasica a camasii barbatesti se distinge in aceasta vestimentatie. Linia comuna cu celelalte zone nu face decat sa reflecte unitatea poporului roman in toate provinciile istorice.

Costumul popular dobrogean este o adevarata diversitate vestimentara imprumutata de la toate minoritatile nationale care traiesc in deplina armonie de atatea veacuri. Intalnim ca specific o diversitate de forme geometrice, forme de origine vegetala si animala prezente si in minunata diversitate biosferica a intregului tinut dobrogean. Distingem aici felul specific in care purtau parule fetitele si fetele in raport cu femeile maritate. Fetele aveau in permanenta codite bine conturate pe cand femeile maritate purtau parul bine strans intr-un coc splendid.