• Bine ai venit!

Cula Geceanu din Maldaresti, Horezu

In comuna Maldaresti, judetul Valcea, se afla doua cule care, prin vechimea, arhitectura si soliditatea lor, sunt cele mai interesante dintre toate culele din Oltenia. Sunt asezate in partea de rasarit a comunei ce se lasa spre apa Luncavatului, la 4 km spre nord-vest de Horezu, pazind valea deschisa printre cele doua randuri de dealuri, pe unde se strecurau odinioara cetele de navalitori.

Ele sunt ridicate impreuna cu faimoasa biserica vecina, monument istoric si aceasta, de membri ai aceluiasi neam de boieri. Cula Greceanu numita astfel fiindca la un moment dat a trecut prin zestre din familia Maldarescu in familia Greceanu, este cel mai vechi monument din complex, anterioara bisericii cladite in anul 1970. Ridicata pe la inceputul sec. al XVI-lea de Nan Paharnicul, cula are un pronuntat aspect de fortareata.

Constructia are un parter si doua etaje. La parter sunt amplasate cele doua intrari: una la pivnita si alta care duce in interiorul culei. Zidurile groase, usile ferecate cu pente de fier, fixate cu , cuie indoite, ii dau un aspect placut si mult farmec. in 1936, Olga Greceanu, descendenta de parte femeiasca din neamul Maldarestilor, a pictat fresca stramosilor dupa paraclisul familial, care a fost donat statului ca lacas de in chinaciune.

A fost reparata in anii 1966-1967, iar astazi adaposteste o sectie a muzeului din Horezu. Cu toate modificarile survenite in decursul vremurilor, cula din Maldaresti ramane o constructie monumentala care evoca framantarile strabunilor nostri.