Muzeul Trovantilor
Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor din comuna Costesti, judetul Valcea, a fost infiintata in anul 2005 si este administrata de organizatia neguvernamentala Kogayon. Situata in sudul comunei, pe drumul care face legatura intre localitatile Ramnicu Valcea si Horezu, aria protejata este singura rezervatie naturala a formatiunilor geologice care sunt rezultatul unor cimentari produse acum mai bine de sase milioane de ani.
Formatiunile geologice numite trovanti sunt stranii, bizare, cu forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. Au marimi diferite, de la cativa centimetri pana la cativa metri. Muzeul Trovantilor din Costesti va fi amenajat cu fonduri de la Uniunea Europeana, in cadrul proiectului "Reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii generale si turismului in zona cultural-istorica a depresiunii Horezu".
Localitatea valceana este singurul loc din Europa unde exista o rezervatie naturala a formatiunilor geologice care sunt rezultatul unor cimentari produse in urma cu milioane de ani. Sunt stranii, bizare, sub forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei 8. Au marimi diferite, de la cativa centimetri pana la cativa metri. "Se nasc" intr-un deal nisipos, de unde se desprind dintr-o rapa si cad intr-o vale.
Arie protejata din 2005
Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor din comuna Costesti, judetul Valcea, a fost infiintata prin Hotararea de Guvern nr. 1581/2005 si este administrata de Asociatia Kogayon, organizatie nonguvernamentala de protectie a mediului care are sediul in localitate.Rezervatia este situata in sudul comunei, langa Drumul National 67 Ramnicu